3.12.2013

Amerikan usulü simit: Bagel


Bagel ile ilk tanışmam çok geçmişe dayanmıyor aslında. Yaklaşık 1,5 ay önce Amsterdam'a gittik. Malumunuz oralarda peynir-zeytin-domates konseptli kahvaltı bulmamız imkansıza yakın. Bir ara Amsterdam gezisini de yazacağım buraya inşallah.



Amsterdam'da Bagels&Beans adında bir cafeler zinciri var. Çeşit çeşit bagel ve kahve ağırlıklı daha çok. Konsepti beğendim, hatta bir girişimcilik fikri bile doğdu zihnimde ama bizim damak tadımıza çok uymayan, uysa da çok büyük ihtimal simit yerine tercih edilmeyecek olan bu sevdadan vazgeçtim.

Bagelın tadı bizim alışageldiğimiz simit lezzetinden biraz daha farklı. Ortadan kesip arasına çeşit çeşit krem peyniri sürülerek yeniyor. Aslında düşündüm de çocukların da bayılarak yiyeceği tarz ve lezzette bir yiyecek. Tribeca Café’de de bagel ağırlıklı bir menu mevcut. Ama tabii ki evde yapılanın yerini hiçbir şey tutmuyor. Hele ki fırında pişerken eve dolan koku... Bu haftasonu yapmış olduğum muhteşem bagelların tarifini paylaşacağım sizlerle. Arasına krem peyniri sürmeden yemeyin ama. Adettenmiş :) 




BAGEL TARİFİ

Food52'den uyarlandı.

Malzemeler (6-8 adet bagel için)

  • 3+1/2 su bardağı un (tam buğday unu ile yaptım ben)  
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 3/4 çay kaşığı instant maya
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında su
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 yumurta beyazı, opsiyonel
  • Susam/çörekotu/haşhaş tohumları, opsiyonel
Yapılışı:

Unu 2 çay kaşığı tuz, maya, bal ve suyu karıştırıp top haline getirin. Ele çok yapışmayacak ve elastik yapıda bir hamur olacak. Eğer çok katı olursa biraz daha su ekleyebilirsiniz. Hamuru unlanmış bir yüzeyde 3-4 dakika kadar daha yoğurun. İçi hafifçe yağlanmış bir kaba koyup üzerini streç filmle kaplayın. Ve hamuru buzdolabında dinlenmeye bırakın. (1-2 saat kadar.) 

Dinlenmiş hamuru buzdolabından çıkardıktan sonra 6 veya 8 parçaya ayırıp ince uzun silindir şeklinde yuvarlayın ve uçlarını birleştirin. Bildiğimiz simit şeklinde olacak ama ortasındaki açıklığı çok dar tutmayın pişerken küçülüyor. Hazırladığınız bagel hamurlarını yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine koyduktan sonra üzerlerini yeniden streç filmle kaplayarak bu sefer buzdolabında 1 gece dinlenmeye bırakın. Sabah kahvaltısı için bir gece önceden hazırlarsınız, sabah da kolayca pişirirsiniz kahvaltıda:)

Bagelları pişirmeden 1-2 saat önce buzdolabından çıkarıp biraz oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. 


Fırını 240 dereceye ayarlayın.

Daha sonra büyükçe bir tencerede su kaynatıp içine 1 çay kaşığı tuz ve karbonatı atın. Su kaynadıktan sonra altını kısıp bagelları teker teker 1er dakika tutmak suretiyle suyun içine atın. Bu aşamada 1 dakika içinde bagel önce suya batıp birazcık buruşuklaşıp su yüzüne çıkacak. Kevgirle sudan alıp yağlı kağıt serili tepsiye geri koyun. Üzerine susam haşhaş veya çörekotu dökecekseniz (aynı benim gibi:)) önce bir yumurta beyazını bagelların üzerilerine sürün ve tohumları öyle serpiştirin. 

Bagelları artık fırına verebiliriz. Fırına koyduğunuz an dereceyi 200-220 arasına indirin. Bir 8 dakika pişirdikten sonra tepsiyi çevirip öndeki bagelların arkada da pişmesini sağlayın. Bir 8-10 dakika daha piştikten sonra üzeri kızarmaya başladığında fırından çıkarın.



Not: Bagelların tuzlu suya atmadan onceki halini buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkardıktan sonra biraz çözünmesini bekleyip tuzlu su aşamasından tarife devam edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

2 yorum :

  1. Kizim birkac sene once gitti Hollanda'ya ve bagellarini anlata anlata bitiremedi. Ne surpriz oldu bu tarif en kisa zamanda denenecek inanin. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harika:) umarım kızınız amsterdamda unutamadığı lezzeti yeniden yaşar benim gibi ;) kolay gelsin...
      sevgiler,

      Sil