30.12.2013

Taneli Yeşil Mercimek Çorbası...


Bu sıcak baharatlarla değişik bir aromaya sahip olan mercimek çorbasını denemeden kışı geçirmemenizi öneririm. Öyle ki, tek öğün olarak bile tüketilebilir. Tüm aromaların birbirine karışıp her tadın ayrı ayrı hissedilerek mideye afiyetle inmesi inanılmaz bir deneyim oldu benim için de. Hala şoktayım. Öhm. Sanırım az önce yemekle aşk yaşadım :)   Gelelim tarifime..

Malzemeler:

4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan (güzelce doğranmış)
1 su bardağı yeşil mercimek (yıkanmış, ayıklanmış)
2 orta boy diş sarımsak (doğranmış) 
1 çay kaşığı dolusu taze kekik yaprakları (doğranmış)
1 çay kaşığı zerdeçal
3 su bardağı sebze stok
1 su bardağı su
1/4 çay kaşığı toz tarçın
1/4 çay kaşığı toz karanfil (2 adet karanfili havanda dövdüm)
1/4 çay kaşığı muskat (taze rendelenmiş) opsiyonel
1 tutam taze çekilmiş karabiber
tatlandırmak için tuz

Yapılışı:

2 yemek kaşığı zeytinyağını büyükçe bir çorba tenceresinde 1-2 dk ısıtın. Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar kavurun.  Sarımsak, kekik ve zerdeçalı da yumuşamış soğana katıp, soğan açık kahverengi renk alıncaya kadar biraz daha kavurun. (Bu aşamada sürekli karıştırmanız gerekiyor ki soğanlar yanmasın.)

Daha sonra sebze stoğu, suyu ve mercimeği atıp mercimekler pişinceye kadar pişirin. Mercimek suyu biraz fazla çekerse, göz kararı biraz daha su ekleyebilirsiniz, ancak çorbamızın orijinalinin biraz da koyu kıvamlı olması gerekiyor.
 


Mercimekler piştiğinde diğer bir tarafta küçük bir tavada 2 kaşık zeytin yağını 1 dk kadar ısıtın ve tarçın, karanfil, karabiber ve kullanıyorsanız muskatı yağa ekleyerek aromaların karışması için 1-2 dk daha ısıtın. Daha fazla ısıtırsanız baharatlar yanmaya başlar, aman dikkat! :) Baharatlar ısındıktan sonra mercimeğe ekleyip bir 15 dk daha pişirin ki tüm aromalar birbirine karışsın. 

Ben bu aşamada değişiklik olsun diye çorbaya bir su bardağı hindistan cevizi sütü ekledim. Sizin kolayınızda yoksa 1 su bardağı su veya sebze stok da ekleyebilirsiniz. Ama hindistan cevizi sütü inanın denemeye değer. 


Küçük not: Bu çorba enteresan bir şekilde dolapta 1-2 gün bekledikten sonra daha lezzetli oluyor, benden söylemesi :) Afiyet olsun.


 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder