11.01.2014

Pazarları severim ama Cumartesileri daha çok.. Ve Balkabaklı Ekmek


Acı ama gerçek bir cümle ile bugünkü yazıma başlıyorum. "Haftanın 5 günü diğer 2 günün hayalini kurarak çalışıyoruz." Bu işte bir adeletsizlik var! Haftasonlarının en sevdiğim anları ise kahvaltı saatleri tartışmasız. Cemal Süreya'nın da dediği gibi, yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama, kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı! Bu sabah da inanılmaz güzel bir hava var İstanbul'da. Dışarı çıkmazsak İstanbul kızar bize ama kahvaltının ardından bol köpüklü bir türk kahvesi eşliğinde evde uzun uzun gazete okumak ve tv seyretmek gibisi var mı? Ben de haftasonu kahvaltılarımın daha da bir anlamı olsun diye her seferinde farklı bir-iki çeşit hamur işi veya yumurta/omlet türevlerinden koyarım masaya. Bu haftanın talihlisi ise buzdolabında 2 gündür bekleyen balkabağı oldu..


Balkabaklı Ekmek

Bu tarifi geçen sene aldığım bir Lezzet dergisinde görüp denemiştim, arkadaşlarım çok beğenmişti. Şimdi daha ustaca denediğim ekmekler çok daha lezzetli oldu. O kadar doyurucu ki, yalnızca 1-2 tanesi öğleden sonraya kadar götürür.  :)

Malzemeler:

200 gr balkabağı rendelenmiş
2 su bardağı un
2 su bardağı tam buğday unu
2 tatlı kaşığı (2 adet  5'er gr.lık paket) karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
100 gr ceviz içi (çekilmiş ya da elde ufalanmış)
6 yemek kaşığı süzme yoğurt
125 ml süt (yarım su bardağından birazcık fazla)

(Ölçüler 20 adet için. Süzme yoğurt yerine normal yoğurt da kullanılabilir.)

Yapılışı:

Un, tuz ve karbonatı bir kaba eleyip iyice karıştırın. Kabağı rendeledikten sonra suyunu sıkıp karışıma ekleyin. Yoğurt, ceviz içi ve sütü de ekleyerek iyice yoğurun. Karışımın yoğurulduktan sonra biraz ele yapışkan kıvamda olması gerekiyor.

Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Parçaların üzerine bıçakla derin çizikler atıp biraz un serpiştirin. Önceden 180 derece ayarlı fırında 30-35 dk pişirin. Üzeri kızarınca fırından çıkarabilirsiniz. Soğumasını bile beklemenize gerek yok, sıcakken tereyağı veya krem peynir ile süper oluyor. :)



Pratik not: Bu ekmekler normalde 2-3 gün dışarda bayatlamadan bekleyebilir. Ama taze taze yemek isterim derseniz hamuru yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalara ayırdıktan sonra pişirmeyeceğiniz kadarını yağlı kağıda sardıktan sonra buzluğa atabilirsiniz. Buzluktan çıkarır çıkarmaz aynı şekilde fırında pişirebilirsiniz. Tabi pişirme süresi yaklaşık iki katına çıkacaktır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder