11.01.2014

Yulaf Dolgulu Elma Tatlısı


Günden güne büyüme eğilimi gösteren bazı yağlı bölgelerim mutfakta özgürce yemek yapmamı engellemese ne hamurişleri döktürürdüm kimbilir. Şöyle şekerle tereyağının kusursuz harmanından oluşan, hamuru güzelce yoğurulmuş çıtır çıtır ağızda dağılan fıstıklı bir baklava konsa önüme hayır diyebilir miydim ki? 

Neyse. Gelelim asıl konumuza.. Bu yaramaz şeyleri bir süre kafamdan ve mutfağımdan uzaklaştırıp tam mevsimine geldiğimiz elma ve ayvadan türlü türlü hafif tatlılar çıkarma hedefi koydum şimdilik kendime. Bugün de dolaptaki etli sulu elmalarla bakışırken, önceden yabancı bir yemek tarifi sitesinde görmüş olduğum hafif ve orijinal bu elma tatlısı tarifini denemeye karar verdim.

( TheKitchn' dan uyarlanmıştır.)

Sonuç: Şimdiden söyleyeyim, lezzetten kafayı yiyeceksiniz... 

Malzemeler:

4 adet büyük kırmızı elma
1/4 su bardağı esmer şeker
1/4 su bardağı yulaf ezmesi
1/2 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı muskat, opsiyonel
Bir tutam öğütülmüş karanfil opsiyonel
1 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Fırını 200 dereceye ayarlayın.

Elmaların tam ortasında, elmanın boyunun yarısına gelecek şekilde büyükçe bir oyuk açın. Ben dondurma kaşığı ile yaptım, kabak oyucu vs ile de yapabilirsiniz.


Bir kabın içinde şeker, yulaf, tarçın ve kullanacaksanız karanfil ve muskatı karıştırın, daha sonra bu karışımı elmalardaki oyuklara eşit şekilde doldurun. 1 kaşık tereyağını yine 4'e bölerek elmaların tepesine, yani doldurduğunuz yulaflı karışımın üzerine koyun. Isıya dayanıklı bir fırın kabına 1 bardak sıcak su ekledikten sonra elmaları da koyup üzerine alüminyum folyo kapatın. Önceden ısıtılmış fırına yerleştirin. Bir 20 dk kadar pişirdikten sonra folyoyu çıkarıp pişirmeye devam edin. (Yaklaşık 30-40 dk daha) Elmalar yumuşayıp şeker eriyinceye kadar pişirin. Burada pişirme süresi çok önemli. Eğer elmaların içi biraz sert kalırsa lezzetler birbirini tamamlamaz. Elmaların kabuklarının da yumuşaması ve buruşuk bir görünüm alması gerekiyor.


Bu tatlı buzdolabında 1 hafta boyunca beklese de bozulmuyor. Hatta yapıldıktan 2-3 gün sonra denediğinizde çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Afiyet olsun... Yumi yumi yumm :)



1 yorum :

  1. Cok lezzetli bir tarif, saglikli ve hafif oldugu icin vicdan azabi cekmeden tatli yiyebilmek de en keyif aldigim kismi oldu :) Bu guzel tarif icin tesekkurler :))

    YanıtlaSil