23.02.2014

Marul Yatağında Portakallı Levrek


Uzmanlar ne diyor? Haftada en az 2 defa balık yiyin diyor. Balık hem inanılmaz sağlıklı, Omega3 deposu, hem lezzetli, yapılışı kolay ve pratik, hem de doyurucu sayılabilecek bir besin. "Sayılabilecek" diyorum çünkü genelde yanında ekmek veya patates yemeden doymuyorum. Hele de mısır ekmeği.. Balığın yanında ekmek sepetinde getirilen sarışın, kare şeklindeki o minik yaramazlar gözümün içine içine baktıklarında daha da karşı konulmaz oluyorlar. Peki o zaman nerede kaldı bu işin diyetliği?

Geçen hafta çok sevdiğim biri için yaptığım levrek yemeği hayatımı değiştirdi. Adeta mutfağımda çığır açtı! Balık yerken ihtiyaç duyulan o eksik doyuruculuk hissini etkisiz hale getirmek için birkaç marul yaprağı yeterliymiş meğerse... Dahası, tencerede yapılan bu balık...



Geçtiğimiz ay indirimden büyük bir hevesle aldığım demir döküm tencereyi aktif kullanamıyorum diye çok üzülüyordum, şimdi de diyorum ki, sen olmasan ne yapardım demir döküm?! Aslında normal tencereden çok da farklı bir lezzet yaratmıyor, abarttığıma bakmayın. Ama sıcaklığı içinde uzun süre muhafaza etmesi özellikle et yemeklerinde vazgeçilmez kılıyor bu ürünü. Bir sonraki indirimde de tava ve büyük boyutlu yayvan demir döküm tencere versiyonlarını almayı düşünüyorum. Hayırlısı diyelim :)

Mutfağımda çığır açan bu tarifi food52com dan esinlenerek yaptım. Orijinal tarifinde yer alan bize uzak malzemeler bize yakın olanlarla değiştirildi ve 5 duyuya birden hitap eden bu görüntü çıktı ortaya.





Marul Yatağında Portakallı Levrek

(2 kişilik)

Malzemeler


1 büyük levrek (4 adet filetoya ayrılacak şekilde temizlenmiş)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kadar dereotu yaprakları
Yarım marul (yapraklarını elinizle 2 veya 3 e bölmeniz yeterli)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 büyük veya 2 orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 diş sarımsak (doğranmış)
1 portakal kabuğu rendesi
1/2 su bardağı su

Yapılışı 

Tereyağ ve dereotunu çatalla iyice karıştırın. Levrek filetoların her 2 yüzünü de taze çekilmiş karabiber ve deniz tuzuna bulayın, bir kenara koyun.

Büyükçe bir tencerede orta-yüksek ateşte zeytinyağını 1-2 dk ısıtın. Soğan ve sarımsakları ekleyip 1-2 dk kadar pişirin. Daha sonra marul yaprakları ve portakal kabuğu rendesini de ekleyerek bir müddet daha çevirin. (Yine 1-2 dk. yı geçmeyecek şekilde) Suyu karışıma döküp, hemen üzerine levrek filetoları yerleştirin, filetoların da üzerine tereyağ/dereotu karışımını ekleyerek tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Levrekleri derileri üzerinde kalacak şekilde temizlediyseniz deriler marulun üstünde kalacak şekilde yerleştirin tencereye. Balıkların kalınlığına göre pişme süresi değişecektir ama 30 dk.yı geçmez. Çok çabuk pişen çok özel bir yemek, yanlış olmasın :)

Tabağa önce marul yapraklarını sonra levrek filetoları koyup en son da üzerine biraz limon sıkarak servis edin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder