4.04.2014

Sarımsaklı Hint Ekmeği.. Nam-ı diğer pufidik tandır ekmeği


Yoksa siz hala pizzacılarda yapılan sarımsaklı ekmekleri mi yiyorsunuz? :)


Son bir kaç gündür seçim dolayısıyla gecelerce uykusuz kaldık, itiraz ettik, heyecanlandık, üzüldük, haksızlıklara tepki verdik. Şimdi de nefesimizi tutmuş Ankara kesin seçim sonuçlarının açıklanmasını bekliyoruz. Ben de biraz kafa dağıtmak adına Hint yemekleri yazılarıma devam edeyim dedim. Ne alaka inanın bilmiyorum :) Ekmeklere takıntım var ve bu takıntımı kafa dağıtmak için kullanıyorum sanırım..


İşte geçen hafta hazırladığım Hint sofrasının bir diğer baş kahramanlarından biri. Sarımsaklı oluşuna aldanmayın, çünkü bu bildiğimiz pizzacılarda yediğiniz sarımsaklı ekmeklerden çok farklı gerçekten de. Daha geleneksel, daha kırsal, daha ev usulü...


Sarımsaklı Hint ekmeği (Tandır ekmeği)

My Indian Kitchen, Hari Nayak 'tan uyarlandı.

(4 kişilik)

Malzemeler:

1+1/4 su bardağı ılık süt (300 ml)
2 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı aktif hamur mayası (instant kuru maya ile karıştırılıyor genelde, o değil diğeri :))
4 silme su bardağı un
1/2 çay kaşığı hamur kabartma tozu veya karbonat
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı kadar doğranmış sarımsak (sarımsak başlarının kabuklarını soyup rondoda çekebilirsiniz)
1 yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı kadar yoğurt (180 gr)


Ilık süt, şeker ve mayayı bir kasede karıştırın ve maya aktifleşip yüzeyde kabarcık oluşturana kadar bekletin. (15-20 dk kadar sürecek)

Başka büyük bir kaseye un, kabartma tozu ve tuzu eleyin. Ortasında bir oyuk açıp sarımsağın yarısını, yumurtayı, zeytinyağını, süt-maya karışımını ve yoğurdu ekleyip yoğurun. Hamurun elinize yapışmaması ve elastik yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor. Yoğurma işlemini de, hafif unlanmış bir yüzeyde hamuru yumruklayıp, uzatıp çekerek ve çektiğiniz kenarları ortada birleştirmek suretiyle yapabilirsiniz. Hamuru 3-5 dk kadar yoğurduktan sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı dökmüş olduğunuz temiz bir kapta her tarafı zeytinyağına bulanacak şekilde hafifçe çevirin ve üzerini bir bezle veya streç filmle örterek mayalanmaya bırakın. Oda sıcaklığında 1-2 saat beklemesi gerekiyor.

Fırını 200 dereceye ayarlayın.

Hamur 2 katına çıktığında birazcık yumruklayıp 8 eşit parçaya ayırın ve her parçayı unlu düz bir zeminde oklava ile 0,5-1 cm eninde açın. Kalan doğranmış sarımsağı açmış olduğunuz parçaların üzerine hafifçe bastırın.

Parçaları yağlı kağıt serili veya hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış fırının orta katmanında 5-10 dk kadar pişirin. Sıcak servis edin.

Dumanı tüten tazecik yumuşacık ekmeğimin resmini paylaşmadan olmaz :)  Çeşit çeşit soslarla, peynirlerle, salatalarla hatta et yemekleri ile birlikte de muhteşem giden bir ekmek bu. Biz de Hint konseptli akşamımızda  iştah açıcı olarak yemek öncesi hazırladığım domates-soğan chutney, mango chutney eşliğinde yedik.



NOT!! Eğer bir gün önceden yapmak isterseniz oda sıcaklığında bekleyen hamur 2 katına çıktığında, hava geçirmez kapalı bir kapta buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Diğer Hint yemekleri için buradan




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder