31.05.2014

Kahve Kremalı Brownie. Geçmişten geriye kalan..


İlk bölümünden başlayıp sonuna dek izlemeyi başarabildiğim tek türk dizisi Çemberimde Gül Oya. İnsanların da duyduğunda hayretler içinde kaldığı üzere Bizimkiler veya İkinci Bahar gibi dizilerin bir bölümünü dahi baştan sona izlememiş bir insan olarak bunun benim için büyük bir başarı olduğu söylenebilir. :)

Daha çok 1970-1980 yılları arasında geçen, '80 darbesinden sonra insanların hayatları nasıl değişti çok çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren, aşk, arkadaşlık, bağlılık, aile temalarının incelikle işlendiği muhteşem ötesi bir dizidir gözümde. Bu dizide en çok aklımda kalanlardan biri ise, o dönemlerde dizideki karakterlerin herhangi bir şekilde kahve bulduklarında deliler gibi sevinmeleriydi. Ne tuhaf değil mi? Şimdi peynir ekmek gibi tükettiğimiz ve sabahları, öğlenleri içmeden kendimize gelemediğimiz kahve çok değil 30-35 yıl önce annelerimiz babalarımız için bulunması oldukça zor lüks ihtiyaçlardan biriymiş.. Kahvesiz bir hayat düşünemiyorum gerçekten. Ramazan ayında oruç tuttuğum zamanlarda da su ve yemekten çok kahvenin eksikliğini hissediyordum ne yalan söyleyeyim. Bağımlıyım birazcık sanırım! 

Bundan 30 yıl sonra hayatımızda bu bağlamda neler değişecek kimbilir.. Belki de diyeceğim ki, "Eskiden kocaman ekranlarda, klavyede saatlerce uğraşıp yemek tarifleri yazıyordum. :)" Ama düşününce, daktilodan bu yana pek bir şey değişmediği de aşikar. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin yazmanın bu güzel nostaljik gerekliliği geçmeyecek bence. :) O değil de kahve kahve deyince canım çok çekti şu an, kahve eşliğinde yazmaya da bayılıyorum, bir bardak koyup tarifime devam edeyim...

Birkaç ay önce yine bir kitapçıda yemek kitaplarına bakarken dikkatimi çeken bir kitap olmuştu. Dessert kitabını çok beğendiğim Alice Medrich'in Kurabiyeler (Cookies) kitabı. Hiç düşünmeden alıvermiştim tabi. Neredeyse 1 aydır tatlı baabında kalorili herhangi bir şey pişirememenin verdiği açlıkla "Yiyemeyecek olsam da pişirmem lazım artık!" diye dün akşam evdeki tüm tatlı kitaplarına saldırdım. Alice Medrich'in son aldığım kitabındaki enteresan tarif çok ilgimi çekti ve denemeye karar verdim. Bildiğimiz brownie kekinin arasına kahve kreması yapıp karıştırmış sayın Medrich. Oldukça ilgi çekici!

Sonucun da oldukça ilgi çekici olduğunu söylemeliyim. Tam istediğim kıvamda, hafif nemli ve inanılmaz lezzetli bir brownie keki çıkıverdi ortaya. Yanında bir fincan sütlü kahve ile servis edilmezse yazık olur, benden söylemesi :)


Kahve Kremalı Brownie

Chewy Gooey Crispy Crunchy Melt-in-Your-Mouth Cookies'ten uyarlandı.

Malzemeler:

(16-18 adet için)

Brownie için:

2/3 su bardağı un
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
150 gr bitter çikolata (opsiyonel olarak yarısı sütlü çikolata da olabilir.)
4 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı vanilya özütü
3 yumurta
1/2 su bardağı kadar çekilmiş ceviz veya fındık (opsiyonel)

Kahve Kreması için:

1 yemek kaşığı toz granül kahve
1 yemek kaşığı su (sıcak olmamalı ama buz gibi de olmasın:))
250 gr krem peynir
1/3 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 yumurta
Yapılışı

Önce brownie karışımını hazırlıyoruz.

Brownie için un,tuz ve kabartma tozunu orta boy bir kapta çatal veya çırpıcı ile karıştırın. Tereyağ ve çikolatayı başka bir kapta, ben mari usulü yavaş yavaş sıvı hale gelene kadar eritin. (Ben mari usulü nasıl olur püf noktası aşağıdaki notta. ) Çikolata homojen bir kıvam aldıktan sonra ateşten alıp toz şeker ve vanilya özütünü de içine ekleyerek karıştırın. Yumurtaları da teker teker kırıp her birinin karışmasını sağlayarak karıştırmaya devam edin. Daha sonra un karışımını da bu sıvı karışımına ekleyip birbirine iyice yedirin. Karışımın 3/4'ünü, içini tereyağla hafifçe yağladığınız veya iç ve kenarlarını alüminyum folyo ile kapladığınız dikdörtgen kek kalıbına döküp bekletin. Kahve kremasını hazırlamaya geçiyoruz. 

Bu aşamada fırını önceden 180 dereceye ayarlayın.

Kahve kreması için; ufak bir kasede kahve ve suyu karıştırıp kahvenin çözünmesini sağlayın. Orta boy başka bir kapta krem peynir ve toz şekeri tel çırpıcı ile krema kıvamı alana dek karıştırın ve vanilya özütünü de ekleyin. Karışım pürüzsüzleşince kahve karışımı ve yumurtayı de ekleyerek iyice karışmasını sağlayın. 

Kahve kremasını önceden bir kısmını dökmüş olduğumuz brownie karışımının üzerine dökün ve kalan brownie karışımını da kahve kremasının üzerine döküp, üstten bıçakla şekil verin. Şekil verirken kalıbın tabanına inmemeye dikkat edin, sadece üst katmana şekil vermeniz yeterli.
Kalıbı önceden ısıtılmış fırının orta katmanına yerleştirip 30-40 dk arası pişirin. Kek, kalıptan ayrıldığında ve kürdan batırdığınızda kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. 

Fırından çıkardığınız brownieyi oda sıcaklığına gelene kadar bekletip öyle dilimleyin. Muhafaza ederken de hava almayan bir kapta yine oda sıcaklığında 3-4 gün kadar muhafaza edebilirsiniz.

NOT: Ben Mari Usulü: İçinde kaynamış su bulunan ve çok kısık ateşte tutularak hafifçe buharı tüten tencerenin üzerine daha küçük ama tencerenin de ağzını kapatabilecek bir genişlikte başka bir kap konularak, çikolatanın ateşle direkt temas etmemesi sağlanmalıdır. Bir de alttaki tencereye konulan suyun, üstteki kabın alt tabanına değmeyecek seviyede olması önemli. Yalnızca buhar yardımıyla eritilen çikolatanın tamamı eridiği an ateşten alınmalıdır.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder