2.11.2014

Sütte Balık ve kuzey ayazında cadılar bayramı


Gelmeden önce Edinburgh'un ayazı da rüzgarı da insanı çarpar dedilerdi de pek umursamadıydım. Son 2 haftadır sürekli bir halsizlik, kırgınlık, baş ağrısı, boğaz ağrısı, mide bulantısı vs. şeklinde devam eden muhtelif üşütme sonrası semptomlarının hepsini gördü şu biçare bedenim. Gurbette hasta olmak bayağı zormuş! 

Avrupalı ve Amerikalı gençlere ilişkin en ufak bilgisi olan herkesin tahmin edebileceği üzere, her özel günü bahane edip sürekli "Let's party guyss!!" modunda dolaşan genç ve dinamik sınıf arkadaşlarım dün akşamki çılgın Cadılar Bayramı eğlencelerinde pek tabii garip kostümler giyip partilerden partilere koştular. Bense, boğazıma şalımı güzelce dolayıp, bardaklarca ılık limonlu-ballı su yudumladıktan sonra müzik filan dinledim odada. Bir daha hayatımda Cadılar Bayramı partisi görür müyüm? Pek sanmıyorum. Bu "çılgın!" deneyimi kaçırmak pahasına da olsa sonunda zihnimi ve bedenimi dinlendirmeyi başardığım için bugün iyileşerek ödüllendirildim ama:) Çok şükür!

Şimdi de kendimi ödüllendirme zamanı. :) Sabah sporumu yaptıktan sonra odaya dönerken 2 adet motivasyon vardı elimde. Biri favori fırınımdan aldığım kahvaltılık leziz İskoç ekmeği, diğeri ise Kuzey denizinde balık avına çıkan balıkçıların günlük getirdiği tazecik morina balığı.


Şimdiyse bugünkü ikinci motivasyonumu pişirme vakti geldi.
Hepimize afiyet olsun :)



Sütte Balık Tarifi

(2 kişilik)


Malzemeler:

400 gr morina balığı filetosu- irice dilimlenmiş
(Yumuşak beyaz etli herhangi bir balığın filetosu da olur; levrek, mezgit gibi..)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 orta boy kuru soğan (Piyazlık doğranmış)
200 gr kestane mantarı (ince ince doğranmış)
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı mısır nişastası
birer tutam tuz,karabiber, kuru kekik, toz zencefil
isteğe göre, toz zerdeçal (ben koymadım, ama olsa koyardım. otantik bir renk ve lezzet katıyor)

Yapılışı:

Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın.

1 yemek kaşığı zeytinyağını genişçe bir tavada kızdırın. Piyazlık doğradığınız soğanları tavaya ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra mantarları da tavaya ekleyip mantarlarla soğanların güzelce pişmesini sağlayın. Bu aşamada malzemeleri birer tutam tuz,karabiber, kekik baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Pişirdiğiniz mantar soğan karışımını fırın tepsisine dökün ve aynı tavada kalan 1 yemek kaşığı zeytinyağını birazcık kızdırdıktan sonra geniş parçalara böldüğünüz balığı ekleyin. Balık zaten 3-4 dakikada kızarıp pişecektir, yakmamaya dikkat edin.:)

Bu sırada bir kasede süt, mısır nişastası, birer tutam, tuz, karabiber, kekik, zencefil ve kullanıyorsanız zerdeçalı karıştırın. Mantar ve soğanları döktüğünüz fırın tepsisine balıkları ve süt karışımını da ekleyip karıştırdıktan sonra fırına verin. Yine çok uzun sürmeden 10-15 dakika arasında balığın pişmesi gerekiyor. Fırından çıkar çıkmaz sıcak sıcak yanında salata veya haşlanmış patates ile tüketin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder