27.11.2013

Balkabağı Püresi


Kış aylarında en çok yazın yediğim tazecik lezzetli domatesleri özlüyorum. Ama mutfağımda artık mevsimine göre sebze meyve tüketimine özen göstermeye karar verdim. Domatessiz tüm kışı nasıl geçireceğimi kara kara düşünürken, pazarda rengine aldanıp birkaç kilo doldurduğum balkabakları ilişti gözüme. Balkabağından çıkarılabilecek onlarca çeşit yemeğin hepsini seviyorum. Elime geçen bol balkabaklarını püre yapıp buzluğa atıyorum.

Balkabağı bizim marketlerde ve pazarlarda genelde temizlenip dilimlenmiş şekilde satılır ama bütün halinde alanlar için de bir girizgah yapalım.


Balkabağı Püresi Tarifi

Kabağın çekirdeklerini ve içindeki posayı bir kenara ayırıp temizleyin. Bir elin 4te 1i boyutunda küçük küçük parçalara ayırın. Çekirdekleri atmayın sakın, daha sonra kavurup çitlersiniz. :)  Fırını 175 Dereceye ayarlayın. Güzelce temizlenip dilimlenmiş kabak dilimlerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip, yumuşak bir şekilde çatal batırılacak kıvama gelene kadar  pişirin. Pişirme süresi kabakların kalınlığına ve boyutuna göre 1-1,5 saat aralığında sürüyor. Burada püf noktası kabuklu kısımların üste gelmesi. Yoksa pişene dek baya kavrulup kapkara oluyor. Üzerinde hafif közlenmiş kara bir tabaka oluşursa püre haline getirmeden önce o kısmı da bıçakla hafifçe sıyırırsınız.

Kabaklar piştikten sonra biraz bekletin önce soğusun, daha sonra blenderdan veya robottan geçirerek pürüzsüz püre kıvamına getirin. Eğer püre biraz katı kalmışsa 1 çay kaşığı su ekleyebilirsiniz. Püreyi küçük kaplarda buzlukta saklayıp, çeşit çeşit inanılmaz lezzetli yiyeceklere imza atabilirsiniz. Balkabaklı cheesecake, çorba, kurabiye, turta hatta ekmek yapımında bile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Buzlukta saklandığında 1 yıla kadar dayanıyor. Ben yılbaşı mönümde kullanmak üzere 3-4 kabı şimdiden buzluğa koydum bile. :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder