20.02.2014

Geçmişten gelen davetli misafir


Yarın akşam, liseden yıllanmış dostum Müge akşam yemeğine geliyooor.! :)

Müge'nin yeri bende apayrıdır. Liseden sonra görüşmelerimiz oldukça seyrekleşmiş olsa da üniversitedeyken de iş hayatına atıldığımızda da hiç kopmadık. Son 10 yıldır en fazla bir kaç ay mesafe girer aramıza ve her görüşmemizde o samimi, eğlenceli muhabbetimiz asla değişmez. Lise sonda ÖSS'ye hazırlanan iki zavallı genç kız olarak dershaneye elele tutuşarak giderken başladı dostluğumuz. O zamanlar tabi sosyal hayat pek yok, ailelerimizle yaşıyoruz, arkadaşlarımızın hepsi harıl harıl ders çalışıyor (biz de tabii :))... Müge ile dershaneden çıkıp Alsancak Fil Pizza'da yemek yemek başımıza gelen en güzel şeylerden biriydi. Bir de marketten aldığımız kocaman dondurma kutusu ve 2 plastik kaşık ile beraber Kordon çimlerinde, güneşin altında oturup deniz havasını içimize çekerken, "gelecekte bizi neler bekliyor acaba" temalı konuşmalarımız... Fil Pizza geçtiğimiz yıllarda kapandı. Çok üzüldüm.

Lise son sınıftayken Müge bizim eve geldiğinde ona özel tatlılar yapardım hep, hepsine bayılır, benim elimin lezzeti konusunda annem dahil herkese konuşurdu. Annem de bize pek yapmıyor böyle şeyler diye hayıflanırdı :) 2 yıl önce Müge de İstanbul'a taşındı iş sebebiyle. Onun evine ilk ziyarete gittiğimde, taa lise yıllarımızdan kalma bir minnettarlıkla bana özel yemekler yapmıştı! Yemek yapmayı normalde pek sevmeyen, zorda kalmadıkça tercih de etmeyen dostumun bu jesti bana nasıl bir mutluluk yaşattı anlatamam. Şimdi sıra bende.



Yarın akşam için ona özel, lezzetli ne hazırlasam diye çok düşündüm. Sonuçta formuna dikkat eden 2 genç kadınız, kalorili bir şeyler yapmasam iyi olur. :) Ama öyle basit bir sebze yemeği de koyamam ki önüne! Ne yapsam.. ne yapsam.. Evdeki sebzeler ve vücudumdaki kilolar da apaçık yerli yerinde duruyorlar. Tatlı geleneğimi bozmayıp, yalnızca Müge'ye yetecek kadar bir cevizli, çikolatalı tart yapacağım yine de. Yemek kısmında ise son kararım, davetlerimde başlangıç olarak asla vazgeçemediğim kırmızı mercimek çorbası, marul yatağında portakallı levrek, yanında buharda pişmiş kuşkonmaz ve hardal soslu fırın patates oldu.

 
Çikolatalı tartı bugünden yaptım. Yoğun mu yoğun çikolata tadı yarına kadar asla geçmez zira. Küçük ve tadımlık yapmak istediğim için orijinal tarifin yarısını kullandım ve ölçüsü 2 orta boy tartölet kabına tam geldi. Standart tart kalıbında yapmak isterseniz tarifin 2 katını uygulayın.

Cevizli Çikolatalı Tart

Malzemeler:

Yarım su bardağı kadar iri taneli çekilmiş ceviz
60 gr bitter çikolata
3 yemek kaşığı tereyağı
1/4 su bardağı un
1,5-2 yemek kaşığı toz kakao (elenmiş)
1/8 çay kaşığı tuz
1 yumurta
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı esmer şeker
1/2 çay kaşığı vanilya özütü
 
Yapılışı:

Fırını 180 dereceye ayarlayın ve tartölet kalıplarının taban ve kenarlarını yağlayın. Cevizleri tabanı iyice kaplayacak şekilde yayın.

Çikolata ve tereyağını, kaynar su bulunan bir tencerenin üzerine koyacağınız sos tenceresinde benmari usulü eritin ve eriyince ateşten alıp bir kenara koyun. Un, kakao ve tuzu birbirine karışacak şekilde başka bir kapta karıştırın.

Büyükçe bir karıştırma kabında yumurtayı elektrikli çırpıcı ile 2 dk kadar kabarana ve rengi açılana kadar çırpın. Daha sonra şekerleri de her seferinde 1 er kaşık ekleyerek, şekerler iyice çözünene kadar çırpmaya devam edin. Vanilya ve erimiş çikolatayı da ekleyerek 1 dk daha çırpın. Un karışımını yavaşça ekleyerek homojen bir karışım olana dek biraz daha çırpın. Sıvı karışımın son halini, tabanı cevizle kaplı kalıplara dökün ve fırının orta katının bir altındaki kata koyarak 20 dk kadar pişirin.

Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına geldiğinde bir tabak yardımıyla ters çevirip hemen servis edebilirsiniz. Ben bir gün sonrası için hazırladım ama sıcacıkken yanına 1 top vanilyalı dondurma veya krem şanti ile de süper olur eminim.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder